Patel Residence

Ahmedabad, Gujarat, India

The Patel residence is located in one of the prime suburbs of Ahmedabad. A firm believer in the principles of Vastu Shastra the client required a house that was a response to the “Vastu” principles and still has a contemporary modern design approach. These principles are translated in a contemporary way in the design approach. The house is a cubical form that is subdivided into 9 squares. The central square is open to sky courtyard with a sculpturesque Champa tree in the center. The central courtyard represents heart and soul of the entire house which is termed as Brahma in Vastu Terms. This central courtyard allows natural breeze and filtered day light to all surrounding rooms.

Size : 7,000 SF
Services : Building Design - Architecture, Interior Design, Landscape Design, PMC, MEPF Engineering, IT/AV, Automation, Civil & Structural Engineering, Turnkey Design Build, Sustainability

Share ►

Luxurious Austerity – A Design for Wholesome Living

A Perfect Blend of Tradition & Modernity

Indians today, widely travelled and well-informed yet rooted in traditions, want the best mix of both worlds in life. One such client, Pankaj Patel, required his home in a prime Ahmedabad suburb to be strictly compliant with Vaastu Shastra principles while being absolutely rooted in sustainability and modern in stylization. Approaching the design by blending the simple geometry common to Vaastu Shatra’s nine square grid and modernist clean-lined forms gave the Patel Villa an exquisite aesthetic in addition to functional clarity and the embodiment of traditional beliefs.

Strict Adherences to Vaastu Shastra Principles

The villa’s plan, and even its structural framework alignment, is made to fit perfectly into the grid of nine directional squares of the Vaastu Purusha Mandala. Leaving the central square unbuilt as per Vaastu stipulations enables it to be an open courtyard with a single Champa tree amid a pebbled lawn. Here-on, the various parts of the home get placed in different directional squares, starting with the Puja room in the north-eastern square (Eeshanya) facing the rising sun in the east and the parents’ room in the east. On both levels, the bedrooms, living areas and studies/ offices occupy the squares around the courtyard according to the directions stipulated for their functions.

The roadside part of the garden raises itself to accommodate a garage parking below, while all the living areas around the house open on to the landscaped garden, enabling outdoor living activities.

A Minimalist, Modernist Aesthetic

The simple geometry of the Vastu Purusha Mandala gets translated as a basic cube in elevation, which is treated with minimalist sensitivities on the exterior as well as in the interiors. Accoutered with sophisticated materials and technology, the indoors are replete with contemporary luxury despite the austere layout. The steel frame and corrugations adorning the exteriors assert a modern aesthetic and clean line shadow patterns.

Integrated Sustainability and Climate-Response

The central courtyard, a time-tested response to Indian climatic conditions, enables cross ventilation through all rooms. A framework of steel sections topped with ceramic frit glass panels running around the exterior walls forms a deep shade from the harsh sun, while generating solar energy. A layer of corrugated steel sheets painted in reflective white over the external walls further insulate from the heat, forming a ventilating cavity with the walls to let in fresh cool air.

Planning Strategies/ Vastu Princles

“Gainfully Blending the Best of Tradition & Modernity.”

Related Projects

Filter Categories
All
Residential
Sort By Rand
Filter Categories
All
Interior Design
Sort By Rand

By Expertise

Commercial + Corporate + WorkPlace

Industrial

Civic + Culture + Museum

Sports + Rec. + Entertainment

Healthcare + Science Technology

Township + Neighborhood Design

Planning + Urban Design + Smart Cities

Residential

Transportation

Tourism

Education

Mix Use

Waterfront

INI Footprint

By Service

INI Milestone