Proplarity

Noida, Uttar Pradesh, India

Impactful Design Positioning Building as Business Brand Ambassador

Located on a Noida site in sector 62 marked for IT/ITES business spaces, at close proximity to the city center and within walkable access from the proposed extensions of public transit networks, this essentially commercial building project with a mixed-use program was envisioned as a brand ambassador for the promoters’ business. With this aim, the building design required not just to be visually impactful and technologically advanced, but to have holistic sustainability at its core in addition to being compliant with basic prescriptions of vastu shastra. The rectangular site has longer sides facing east and west and has access from a road at its southern edge.

Our team’s design solution envisioned a campus environment that has a mixed use building having high street shopping and regular retail outlets, restaurant, club, gym, recreation, and offices, located on site with its longer sides facing the east-west directions, and a serviced apartments building placed at the northern rear end of the site. Both the podium and tower aspects of the main building have Z-shaped footprints whose arms come closer at the rear end, consequently growing wide apart at the front. This allows a landscaped high street to penetrate between them at the ground level to interact actively with the retail outlets flanking its two sides. The ground plus three story podium being pushed to the site front ahead of the tower makes it easy for the shop-fronts to relate with the road. The elaborately landscaped 4th floor terrace garden above the podium envelopes the restaurant, club and gym facilities in a vibrant green environment.

Size : 8,32,502 SF
Services : Master Planning, Programming & Feasibility, Architecture Concept

Share ►

Sharp Aesthetics, Efficient Planning, Holistic Workspace Environments

The fundamentally cuboidal arms of the building’s Z-shaped plan have chamfered ends ending in sharp angled projections that integrate with the glazed exteriors to lend it a chiseled crystalline aesthetic. Soft and hard-scaping as well as water features inform the elaborate landscape introduced at site and podium levels contributing to the campus like aura of the site.

Access and mobility within the site and buildings are efficiently designed by providing dedicated entry/ exit points and distinct basement and partial ground floor parking to various user groups who get neatly segregated in the site layout. The main vehicular approach forks in two with one path leading to the drop off and basement parking for the serviced apartments building at the rear northern end, and the other path ramping up to an elevated office drop off point tucked into the heart of the building near one of its two centrally located elevator cores and lobby. The two circulation cores rise from the lower basement to service three levels of podium and to the topmost 14th floor of the tower. Pedestrian access charts a direct route from the road to the front entry portal, while a restaurant on the ground floor of the apartment block can be accessed by the residential approach road or through the elevator core.

While the consciously designed narrow floor plates of the tower create column free day-lit interiors allowing flexible office space planning, holistic ergonomics that involved physical, mental and social aspects of workspace environments lay at the core of office planning. A variety of modular workspaces such as lockable offices of various sizes, co-working spaces and business center as well as premium business suites are included here. This resulted from an early recognition of the transformative direction of workspace planning driven by the global economic shift.

Integration of Vastu Compliance & Holistic Sustainability

As mandated by the client, the design complies with Vastu Shastra fundamentals as can be seen in the northern site entry, east facing entry to most offices, underground water tank in the north east, western drainage discharge, widened frontage between two tower arms lending a Singhmukhi front, and the south western corner being the highest point of the building.

Climate response is inherent in the design when the inner faces of the towers’ fully glazed arms allow mutual shading and the outer faces are adorned with perforated metal screens which cut out the heat and glare while optimizing daylight. Sustainability and green building strategies have been extensively adopted in planning, execution and active life cycle of the building through measures such as use of Low E high-performance DGU glass for exterior glazing, green roofs & vertical gardens, solar PV panels, naturally ventilating vertical courtyards, rainwater harvesting, grey water recycling & reuse, efficient plumbing fixtures, operable windows and motion & CO2 sensors connected to central air-conditioning, day-light sensors connected to efficient electrical fixtures and many more,

“Design Integration of Emerging Lifestyle Trends with Desired Sustainability Goals.”

Related Projects

Sort By Rand
Filter Categories
All
Commercial + Corporate + Workplace

By Expertise

Commercial + Corporate + WorkPlace

Industrial

Civic + Culture + Museum

Sports + Rec. + Entertainment

Healthcare + Science Technology

Township + Neighborhood Design

Planning + Urban Design + Smart Cities

Residential

Transportation

Tourism

Education

Mix Use

Waterfront

INI Footprint

By Service

INI Milestone